Rasva ja valgu sisalduse uurimus kuues erinevas hommikuhelbes ja võrdlus nende pakendiväärtustega

Arhiiv


Rasva ja valgu sisalduse uurimus kuues erinevas hommikuhelbes ja võrdlus nende pakendiväärtustega

Anita Kuprijanovitš
TALLINNA INGLISE KOLLEDŽ Klass: 12 Juhendaja: Lilian Kippasto I preemia Tervishoiu ja meditsiinialaste teadustööde konkursilt Tallinna koolide keskkonnakeemia uurimistööde konkursi "Kõikvõimas hapnik" lõppvooru pääsemine Õpilaste teadustööde riikliku konkursi 2013 teise vooru pääsemine Õpilaste keskkonnaalaste uurimistööde 2013. aasta konkursil VI koht gümnaasiumi arvestuses ja IV koht üldarvestuses

Uurimisküsimus on sõnastatud järgmiselt:milline on kuue erineva hommikuhelbemargi tegelik rasva- ja valgusisaldus ja kuidas erinevad väärtused pakendil antud väärtustest, kui hommikuhelbed on analüüsitud kuivatus-, Soxhleti toorrasva- ja Kjeldahli meetodi järgi?

Töö eesmärk on teha kindlaks, kas meetodid, mis on kasutuses tööstuslikus hommikuhelveste analüüsis, annavad sarnaseid tulemusi pakendiväärtustele, kui neid on analüüsitud Soxhleti toorrasva- ja Kjeldahli meetodi järgi.

Hommikusöök on kõige olulisem söögikord päevas ja hommikuhelbed pakuvad kõige toitainerikkamat ja madalarasvalisemat toiduvalikut hommikusöögiks. 

Hommikuhelbed on pakendatud ja töödeldud toit, mis on mõeldud tarbimiseks hommikusöögiks. Nad annavad olulise panuse päevase soovitatud toitainete koguse täitmiseks. Need soovitatavad toitained on tavaliselt jagatud viide rühma: süsivesikud, valgud, rasvad, vitamiinid ja mineraalid.

Selles uurimistöös keskendusin ma valgu ja rasva analüüsile, sest süsivesikute, vitamiinide ja mineraalainete määramiseks on vaja täpsemaid teadmisi toidukeemia ja laboriseadmete kohta.

Minu uurimistöö tulemused on tähtsad seetõttu, et inimestel on vaja teada toitainete tõelisi väärtusi pakendatud toitudes, et olla kindlad oma dieeti tervislikkuses. Valed pakendiväärtused võivad põhjustada terviseprobleeme nagu toitainete üle- või alatarbimine. Tihtipeale võib see olla allergiate ja tõsiste tervisenähtude tekitajaks, ülesöömine ka surma põhjustajaks. Ülesöömisel ja terviseprobleemidel on keskkonnale väga suur mõju, sest nad põhjustavad liigset toodete tarbimist ning liigset energiakasutust, mõjutades negatiivselt ökoloogilist jalajälge, mida iga isik endast keskkonnale maha jätab.

Minu uurimistöö on keskendunud lipiidide ja valkude ekstraheerimisele kuuest erinevast hommikuhelbetüübist, kasutades kuivatus-, Soxhleti toorrasva- ja Kjeldahli meetodit, mida kasutatakse ülikoolis toidukeemia kursusel. Valisin need meetodid seadmete kättesaadavuse tõttu ülikooli laboris, samuti täpsuse tõttu, mida need meetodid tagavad toiduanalüüsis.

Rasva ja valgu väärtuste sisalduse uurimine hommikuhelvestes on minu teemavalik sellepärast, et minu pere igapäevane dieet koosneb hommikuhelvestest. Seega uurisin, kas väide, et hommikuhelbed on madala rasva- ja kõrge valgusisaldusega, peab paika.

Samuti soovisin leida, kas on vahe minu analüüsist selgunud väärtustel ja pakendiväärtustel, et jagada tulemusi oma perekonna ja sõpradega, kes hommikuhelbeid söövad. Erinevate hommikuhelbemarkide arvu valik pärineb aparatuuri piirangutest; Soxhleti ja Kjeldahli aparaadid võivad teha maksimaalselt kuus proovi korraga. Kuna eksperimentaalne osa selles uuringus võttis aega kuni 20 tundi, siis enam kui kuue proovi uurimine oli ebasoodne.

Hommikuhelveste tüübid valiti küsimustiku alusel, mille palusin täita oma kooli keskkooliõpilastel. Küsimustik koostati internetis ning sisaldas küsimusi enimtarbitud hommikuhelveste nimede kohta. Küsimustik saadeti gümnaasiumiõpilastele ning pereliikmetele, kelle vastuste põhjal valisin kuus enimtarbitud hommikuhelbemarki.

Samuti olen arvestanud hommikuhelbeid, mida tarbime mina ja mu pere. Valisin kuus kõige sagedamini tarbitud hommikuhelbemarki oma pere ja kooliõpilaste seast, et anda tagasisidet pakendiväärtuste usaldusväärsuse kohta. Veel oli väga tähtis, et hommikuhelbed ei sisaldaks värvilisandeid, marju ega pähkleid, mis oleksid võinud minu uurimuse tulemusi mõjutada.

Artikli täisversiooni leiad PDF failist.