Arhiiv


Kardi ja auto sisepõlemismootor ja selle forsseerimine

Janar Tänak
KURESAARE GÜMNAASIUM Klass: 10 Juhendajad: Sirje Kereme, Margus Lihulinn, Martin Lihulinn

Meid igapäevaselt ümbritsevate seadmete tähtsaimaks liikumapanevaks jõuks on mootorid, mis võivad olla ülimalt väikesed, aga ka väga suured. Mootori peamine ülesanne on toota energiat, mis paneks liikuma kõiksugu mootorsõidukeid, või toota elektrit ja sellest omakorda soojust. Samas saab soojust koguda ka mootorist endast, sest töötamise käigus ta soojeneb ja seda peab jahutama.

Tänapäeval arenevad mootorid kiiresti ja kuna autor ise tegeleb päevast päeva mootoritega, siis taheti seda põhjalikumalt uurida. Siiani on autor tegelenud vaid kardi- ja autosõiduga ning nende mootorite parandamisega, nüüd aga otsustas ühe mootori forsseerida, et selgitada, kas ja kuidas see muudab mootori töö efektiivsemaks ja võimsamaks. Kuna hetkel on autor tegelenud kardi ja autoga, siis otsustas ta uurimise alla võtta just need ning kuna üks on neljataktiline ja teine kahetaktiline, siis olid vaatluse all ka nende erinevused.

Artikli täisversiooni leiad PDF failist.