Arhiiv


Lärm koolis kahjustab tervist

Adelii Martin
KEHRA GÜMNAASIUM Klass: 5 Juhendaja: Sirje Jõe

Minule meeldiks, kui koolis oleks vaikne nagu teatris, raamatukogus, muuseumis või kodus. Olen rääkinud paljude oma kooli õpilastega ja teinud järelduse, et enamikule neist meeldiks täpselt samuti käia koolis, kus kõik lapsed tahavad õppida ega tule otsima kohta, kus saab oma lollusi näidata.

Hiljuti rääkis mulle üks esimese klassi õpilane, et ta on koolist täiesti väsinud, ehkki tal on mõlemal veerandil olnud tunnistusel ainult viied. Kui küsisin selle põhjust, seletas ta: „Ma ei kannata suurt kisa ja lärmi vahetundide ajal. Mulle ei meeldi ka see, kui paljud õpilased tundi segavad. Õpetaja peab mõnda last iga päev igas tunnis mitu korda keelama ja need lapsed ei saa ikka veel aru, et tunnis peab kuulama ja vaikselt olema. See oleks neile endile ka parem. Nad kuuleksid siis täpselt, mida õpetaja räägib ja oskaksid paremini õppida. Kuidas nende emad ei ole õpetanud neile, mismoodi koolis peab olema?

Artikli täisversiooni leiad PDF failist.