Tihemetsa talu kalatoidud ning toidutraditsioonide jätkamine Nasva kalurikülas

Arhiiv


Tihemetsa talu kalatoidud ning toidutraditsioonide jätkamine Nasva kalurikülas

Mart-Mark Tuisk
KURESSAARE GÜMNAASIUM Klass: 7 Juhendaja: Sirje Kereme

Erinevad maastikud loovad erinevat vaimulaadi ja maailmavaadet ning ka traditsioone. Autor on mitmegi vanemaealise inimese käest kuulnud, et mereäärsete inimeste maailm on avaram ja tuulisem. Seda nii avamerel kui ka lagedatel rannikualadel, mida katab vaid kidur taimestik. See avarus on randlastesse talletunud kaugelt rohkem kui paari põlve jooksul ja kujundanud nende eluvaate, suhtlusstiili ja huumori teistsuguseks kui muul rahval.

Noodapüük või hülgeküttide retk on olnud meeskonnatöö, mis eeldab üksteise usaldamist, samas ka võimet koos tegutseda. Samad oskused, mida õpetab pikk inimesi ühendav ja proovile panev mereretk, on vajalikud ka noodapüügis ja hülgeküttimises. Saarte või läänemaine huumor pole seetõttu ainult nali nalja pärast, vaid selles on ka teise inimese olemuse järeleproovimise nõks sees.

 

Autor valis antud uurimistöö teema just sellepärast, et huvitus ise täpsemalt teada saama, mida rannarahvas kalast ja kala valmistamisest pidas, samuti sooviti ühe peretalu ettevõtmised uuringuloosse jäädvustada.

Artikli täisversiooni leiad PDF failist.