Arhiiv


Ilma- ja fenoloogilised vaatlused 2015. aastal Väimelas

Ingrid Palm
PARKSEPA KESKKOOL Klass: 8 Juhendaja: Heidi Kukk

Hukutav maru, kangestav pakane, hingemattev udu on paratamatus, mille vastu ei maksa protestidagi. (F. Tuglas)

Ilmast ilma räägitakse ilmast juba aastatuhandeid. Babüloonia kuninga Hammurapi aegadest on kaks asja olnud hukas- noorus ja ilm. Ilm on kõneaineks rohkem paikades, kus see kiiresti muutub. Kui üks inglane kuulis, et Hawaii saartel muutub temperatuur vaid mõne kraadi võrra aastas, küsis ta imestunult: „Aga millest te siis juttu alustate?“

Kui ilm on tavaline, ei pöörata talle erilist tähelepanu. Niipea  aga, kui me eluolu vapustavad erakordsed ilmastikunähtused, tekib inimestel huvi ka ilmaasjade vastu. Kui tornaadod, orkaanid, külmalained, taifuunid või põud mõjutab kümnete tuhandete igapäevaelu, siis maakera edasine  käekäik on selline teema, mis huvitab juba miljoneid ja miljardeid inimesi.

Ilma- ja fenoloogilised vaatlused on igapäevane kirjapanek elus ja eluta looduse muutumise ja sündmuste kohta. Ilmavaatlusi on teadaolevalt tehtud juba aastatuhandeid tagasi ja väga kasulik on teada, mis toimus meie loodusega varem. Pikaajalise vaatluse tulemusena saame ehk koostada täpse prognoosi lähituleviku ilmastiku kohta. Käesolevas töös on vaatluse alla võetud igapäevane õhutemperatuur (hommik, lõuna, õhtu), õhurõhk, õhuniiskus, tuule kiirus, tuule suund, pilvisus, sademed, sademete hulk ja ilmastikunähtused. Fenoloogiast on vaatluse all kohaliku elu looduse igapäevased arengud ja muutumised. Töö eesmärgiks oli teha ilmavaatlusi 2015. aasta jooksul, jälgida õhutemperatuuri muutumist ja sademeid ning võrrelda saadud andmeid Eesti keskmistega. Fenoloogias oli eesmärgiks teada saada, kui kiiresti mõni taim hakkab kasvama, õitsema, jälgida rändlindude saabumist ja lahkumist jne.