Arhiiv


TOIDULAUDADE MÕJU TALVISELE LINDUDE ARVUKUSELE

AIRIIN LING
TARTU JAAN POSKA GÜMNAASIUM Klass: 12 Juhendajad: Lauri Mällo ja Jaanus Elts (Eesti Ornitoloogiaühing)

On levinud komme talviti aeda või akna taha lindudele lisasöögiks söögimaja, söötur või rasvapall paigaldada. Väikesed värvulised käivad tihti just neis kohtades söömas, sest sealne toidulisa aitab neil pika talve üle elada. Esiteks on tore vaadata, kuidas leevikesed või tihased koos sagivad, kuid ornitoloogiahuvilised loevad vaadeldava toidulaua külastajad kokku, et saada teada, kui palju linde talvel Eestisse jääb.

Töö autor valis uurimistöö teema, kuna on tegelenud mitu aastat huviringis ornitoloogiaga ja kõnealune teema võimaldab huviga teaduspõhiselt tegeleda.

Töö põhineb Jaanus Eltsi koordineeritaval linnuseire projektil (Talilinnuloendused), mis algatati 1987. aastal. Uurimistöö üks eesmärke oli teada saada, kas toidulaudade arv mõjutab lindude arvukust talveperioodil. Lisaks saab vaatlusandmete põhjal uurida lindude arvukust erinevates maastikutüüpides.