ALKOHOOLSE JA BILIAARSE PANKREATIIDI ANALÜÜS LÄÄNE-TALLINNA KESKHAIGLAS AASTATEL 2018–2022

Arhiiv


ALKOHOOLSE JA BILIAARSE PANKREATIIDI ANALÜÜS LÄÄNE-TALLINNA KESKHAIGLAS AASTATEL 2018–2022

ARDI RAAG
TALLINNA REAALKOOL Juhendajad: õp Tiina Talvi, dr Andres Kork (Lääne-Tallinna Keskhaigla) Auhinnad: Akadeemiakese toimetuse eriauhind (Õpilaste teadustööde riiklik konkurss 2024)

Pankreatiit ehk kõhunäärmepõletik on üks levinumaid seedetrakti haigusi haiglaravil viibivatel patsientidel. Valdaval osal juhtudest on haiguse põhjuseks sapikivitõbi (biliaarne pankreatiit) või alkoholi liigtarvitamine. Biliaarse ja alkohoolse pankreatiidi esinemissagedus on piirkonniti erinev, kuid teadaolevalt on see kogu maailmas viimasel ajal tõusnud. Selle põhjuseks peetakse inimeste toitumisharjumustest, elustiilist ja ülekaalulisusest tingitud sapikivitõve riski suurenemist, samuti piirkonniti rohket alkoholi tarbimist. Oluline osa haiguse esinemissageduse kasvus on ka tänapäevastel headel pankreatiidi diagnoosimise võimalustel.
Uurimistöö eesmärk on kirjeldada aastatel 2018–2022 Lääne-Tallinna Keskhaigla kirurgia- ja sisehaiguste kliinikus statsionaarsel ravil viibinud patsientide pankreatiidi põhjuseid, vaadelda ja analüüsida alkohoolse ja biliaarse pankreatiidi erinevusi ning tõestada, et alkoholi osa pankreatiidi põhjustajana on alakajastatud.