VABADUSSÕJAS LANGENUD TALLINNA ÕPETAJATE JA ÕPILASTE MÄLESTUSSAMBA REAALI POISS 3D-MUDELI DIGITAALSEL KUJUL SÄILITAMINE

Arhiiv


VABADUSSÕJAS LANGENUD TALLINNA ÕPETAJATE JA ÕPILASTE MÄLESTUSSAMBA REAALI POISS 3D-MUDELI DIGITAALSEL KUJUL SÄILITAMINE

SARAH MARIA KAARE
TALLINNA REAALKOOL Juhendajad: Tanel Jairus ja Lenart Kivistik (Tallinna Tehnikaülikool), õp Erik Mäe Auhinnad: Põhikooliastme III preemia; Kultuuriministeeriumi eriauhind (Õpilaste teadustööde riiklik konkurss 2024)

Reaali Poiss on Eesti üks tuntumaid ja olulisemaid monumente, millel on Eesti kultuuris ja ajaloos märgiline tähtsus. Ferdi Sannamehe skulptuur on püstitatud vabadussõjas langenud kooliõpilaste ja õpetajate mälestuseks ning saanud tuntuimaks Eesti vabaduse eest võidelnute mälestusmärgiks. Kahel korral aastas – Vabariigi aastapäeval ja Tartu rahu aastapäeval – kogunetakse selle monumendi juurde pidulikult tähistama eestlaste vabadust ja selle nimel toodud ohvreid. Samuti on tegu Eestit külastavate kõrgetasemeliste välisdelegatsioonide peatuskohaga, kus riigijuhtidel on tavaks panna pärg mälestamaks ja tunnustamaks Eesti vabadusvõitlust.

Arvestades monumendi tähtsust Reaalkooli kogukonnale ja Eesti rahvale ning nüüdisaegseid tehnoloogilisi võimalusi, tahtsin luua kujust digitaalse mudeli. Kuna Reaali Poissi on püütud mitmel korral hävitada ja seda ausammast on tulnud korduvalt taastada, siis oli soov teada saada, kuidas oleks võimalik säilitada antud monument digitaalsel kujul. Uurides erinevaid digitaliseerimise võimalusi, kujunes otsus teha Reaali Poisist digitaalne 3D-mudel.