Bakterite arvukus Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilaste ja õpetejate kätel ning kontaktpindadel

Arhiiv


Bakterite arvukus Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilaste ja õpetejate kätel ning kontaktpindadel

Helen Õunapuu
TARTU JAAN POSKA GÜMNAASIUM Klass: 11 Juhendajad: Lauri Mällo ja dr Eve (Vedler) Naanuri

Iga päev puudutavad inimesed erinevaid pindu ja esemeid, mille tulemusena kandub kontaktpindadelt inimese nahale palju erinevaid mikroobe. Antud uurimistöö eesmärk oli katsete käigus kindlaks teha, kui suur oli bakterite ülekanne kontaktpinnalt (WC ukselingid) inimese nahale, ja kui suure osa bakteritest, mis olid sattunud ukselingile, hävitab selle desinfitseerimine. Samuti uuriti inimeste kätelt välja külvatud bakterite resistentsust kuue laialdaselt kasutatava antibiootikumi suhtes.

Kokku püstitati neli hüpoteesi, mille tõesust kontrolliti katsetega. Hüpoteesid on järgmised:
1) käte pesemine leige veega ning ilma seebita vähendab oluliselt bakterite üldarvukust kätel;
2) WC ukselingilt kätele on märkimisväärne bakterite ülekanne;
3) desinfitseerimise tõttu bakterite arvukus kontaktpindadel väheneb oluliselt;
4) inimese kätel on baktereid, mis on mõne antibiootikumi suhtes resistentsed.

Hüpoteesid püstitati lähtuvalt üldlevinud arvamustest mikroobide kohta ja inimeste hirmust WC ukselinkidel leiduvate bakterite suhtes. Antibiootikumiresistentsuse hüpotees tuleneb asjaolust, et paljud potentsiaalselt ohtlikud bakterid on mitmele antibiootikumile resistentsed ning suudavad resistentsust kandvaid geene üksteisele edasi anda plasmiidide abil ja horisontaalse geeniülekandega.