EAKATE INIMESTE TSÜTOMEGALOVIIRUSE-VASTANE IMMUUNVASTUS JA SELLE SEOS PÕLETIKULISTE HAIGUSTEGA

Arhiiv


EAKATE INIMESTE TSÜTOMEGALOVIIRUSE-VASTANE IMMUUNVASTUS JA SELLE SEOS PÕLETIKULISTE HAIGUSTEGA

ANNA PAULIINA RUMM
TALLINNA REAALKOOL 136.A REAAL-PROGRAMMEERIMISE ÕPPESUUND Juhendaja: Pärt Peterson

Immuunsüsteemi üks peamisi eesmärke on kaitsta keha infektsioonide ja väliste haigustekitajate eest, käivitamata seejuures immuunreaktsiooni organismi enda rakkude ja kudede vastu. Immuunsüsteem koosneb mitmetest erinevatest organitest ja rakkudest ning nende omavahelise tasakaalu ja keha üldise homöostaasi säilitamine on efektiivse ja toimiva immuunvastuse tekkimiseks hädavajalik. Kõrvalekalded normaalsest immuunsüsteemi funktsionaalsusest ja kompositsioonist võivad viia märgatava languseni immuunvastuse efektiivsuses.


Vananemisega kaasnevad ulatuslikud muutused erinevate immuunsüsteemi rakkude osakaalus, fenotüübis ja funktsionaalsuses. Need muutused on tihedalt seotud oluliselt nõrgema organismi vastupanuvõimega ja selle tulemusel on eakad inimesed vastuvõtlikumad nakkushaigustele, nende immuunvastus vaktsiinidele on nõrgem ning kasvajalike rakkude tuvastamine on ebaefektiivsem. Sellised kõrvalekalded on suurel määral otseselt või kaudselt tingitud vanusega seotud tüümuse taandarengust, kuid on teada, et mõned herpesviirused, peamiselt tsütomegaloviirus (CMV), põhjustavad ja kiirendavad märgatavalt nende muutuste tekkimist ja edasist progresseerumist. Missuguste mehhanismide kaudu CMV immuunrakkude fenotüüpi ja funktsionaalsust mõjutab ning kuidas on see seotud erinevate vananemisele iseloomulike haiguste ja nende patoloogiaga ei ole aga täpselt teada.


Siinse töö eesmärk oli uurida, kas ja kuidas on eakates inimestes kroonilised põletikulised haigused seotud CMV-vastaste antikehadega ning mil viisil mõjutavad vanus ja sugu nende antikehade taset.